Eerste hulp gevraagd

Door Erik Groels 

2015 - november

Stichting AED Tilburg is al jaren in Tilburg actief om de stad met AED’s in te richten, zodat binnen 6 minuten hulpverleners met een AED ter plekke van een calamiteit kunnen zijn. De AED’s hangen in de openbare ruimte in beschermde kasten die alleen door opgeleide hulpverleners zijn te openen. Momenteel hangen er in Tilburg 119 AED’s waarvan in de Reeshof 16 stuks. Deze hebben in 2014 in de Reeshof gezamenlijk al dienst gedaan bij 91 calamiteiten en hiermee dus vele levens gered! Als doel heeft de wijkraad de komende periode om het aantal nieuwe AED’s in de Reeshof uit te breiden met 13 stuks, het aantal vrijwilligers uit te breiden met 118 personen en de registratie van de vrijwillige hulpverleners te verbeteren.  

Ben jij een opgeleide hulpverlener die zich ooit heeft aangemeld als vrijwilliger bij Stichting AED? Nogal wat hulpverleners wisselen van provider voor hun e-mail en/of van mobiel telefoonnummer en geven dit niet door aan Stichting AED of wijzigen dit niet bij HartslagNu. Dit betekent dat deze mensen niet meer bereikbaar zijn, waardoor ze niet meer opgeroepen kunnen worden bij een calamiteit in hun buurt. Vaak staan ze daar zelf niet bij stil, dus ben jij vrijwillige hulpverlener en heb je onlangs je e-mail en/of telefoonnummer gewijzigd? Geef dit door aan Stichting AED en HartslagNu.  

Het andere probleem is dat de opgeleide hulpverleners hun bijscholing Bedrijfshulpverlening gevolgd hebben en er dan van uitgaan dat dit automatisch wordt doorgegeven aan Stichting AED. Doordat dit niet het geval is, worden deze mensen dus helaas afgevoerd van de lijst oproepbare hulpverleners. Dus heb jij afgelopen jaar de BHV-herhalingsles gevolgd en heb je dit nog niet gemeld, dan geef dit door aan Stichting AED en HartslagNu. Alvast bedankt voor je medewerking.  

Het uitbreiden van het aantal AED’s in de Reeshof  wil Wijkraad Reeshof gezamenlijk met het plaatselijke bedrijfsleven voor elkaar krijgen. Komende week worden deze aangeschreven en vragen we om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. We hopen hiermee op een veilige Reeshof met voldoende AED’s en voldoende opgeleide hulpverleners. Wil jij ook vrijwillige hulpverlener worden en in noodgevallen optreden om een patiënt te reanimeren met behulp van een AED? Meld je aan bij Stichting AED Tilburg.