Cultuur in publiek domein

Door Erik Groels

2017 - februari

Voor de verbreding van het kanaal zijn er in 2014 langs een afstand van enkele kilometers aan beide zijden honderden oude bomen en struiken verwijderd. Voor veel bewoners die dagelijks in dit gebied wandelen of fietsen was dit een grote inbreuk op de beleving van een mooi stukje historische natuur. Eén van de omwonenden kwam hierdoor op het idee om een kunstwerk te laten ontwerpen dat qua materiaal en positie de gedachtenis aan dit mooie stukje Tilburg levend zouden houden.

Om het geheel een breed draagvlak te geven zijn verschillende betrokkenen voor dit project opgetrommeld om hieraan een bijdrage te leveren. Deze betrokkenen hebben gezamenlijk criteria opgesteld waar het kunstwerk aan zou moeten voldoen: verbinden, plek om te ontmoeten, groots, hergebruik van het hout en een kunstwerk als de ‘poort’ van Tilburg.

Samen met een professional is er gezocht naar verschillende kunstenaars die hierin iets zouden kunnen betekenen. Met de groep bewoners zijn de referenties van de kunstenaars bekeken en is er een top 3 samengesteld. En deze 3 kunstenaars zullen zich binnenkort voorstellen aan de bewoners, waarna de volgende stappen worden gezet.

Superleuk kunstproject. Dat belooft wat! En waar hoeven we onverwacht niet zo lang op te wachten? De wijkraad heeft in november bij de gemeente aangegeven het fietspad langs het kanaal te missen en momenteel wordt er hard gewerkt om het tijdelijke fietspad in het voorjaar gereed te hebben.