Hard door rood

Door Erik Groels

2018 - november

De Burgemeester Letschertweg grenst nauw aan stadsdeel Reeshof ter hoogte van de Koolhovenlaan, de Dalemdreef en de Middeldijkdreef. Op de eerste plaats wordt er enorm veel gebruik gemaakt van deze aansluitingen door het hele achterliggende stadsdeel met 45.000 inwoners, maar op de tweede plaats wordt er ook veel te hard gereden op de rondweg, tot zelfs zwaarbeladen vrachtwagens toe!  

Aan het eerste feit valt weinig te veranderen, dit zijn ontsluitingen die de bewoners van de Reeshof 10 jaar geleden al wensten. Het tweede feit valt zeker wel aan te pakken en wel door de hardrijders (> 80 km/uur) en doorrijders (door rood licht) aan te pakken. Deze beiden zijn veroorzaker van veel ‘’bijna-ongelukken’’ en zelfs werkelijke ongelukken. Aangezien het verkeer vanuit de Reeshof hier de rondweg op en af rijdt, zijn wij bang dat hier binnenkort een ernstig ongeluk gebeurt. 

Twee jaar geleden zijn op de Burgemeester Letschertweg twee tijdelijke flitspalen geplaatst ter hoogte van de op- en afritten van de A58. Noodzakelijk zijn ze niet echt, want je bent niet in de gelegenheid om hier hard te rijden tussen 2 verkeerslichten in. Deze 2 flitspalen zouden verplaatst moeten worden naar één van de 3 bovenstaande gevaarlijke situaties om de volgende redenen: 

  • Drie gevaarlijke aansluitingen op een woonstadsdeel waar véél verkeer uit een langzaam rijdende wijk, waar 30 km/uur wordt gereden, een rijksweg op rijdt;
  • De rechte rondweg nodigt uit om harder te rijden dan de toegestane snelheid. Zelfs het vele en toenemende vrachtverkeer rijdt met regelmaat meer dan 100 km/uur;
  • De oranje en rode verkeerslichten worden genegeerd door het verkeer, waardoor er elke keer wel een auto of vrachtwagen over het kruispunt dendert.   

Wijkraad heeft bij de provincie en de gemeente aan de bel getrokken. Er dienen maatregelen getroffen te worden om ongelukken te voorkomen. Voordat het winter wordt, de ochtenden langer donker zijn en de avonden eerder beginnen. Laat de verkeersdeskundigen hierover buigen, verplaats bijvoorbeeld de flitspalen, maar vind op korte termijn een oplossing!