Viespeuk

Door Erik Groels

2019 - maart

Wanneer je eens in een ander land bent, kijk je hoe daar bepaalde voorzieningen zijn en hoe het gedrag van mensen is. Enkele weken in Nieuw-Zeeland doorgebracht te hebben, vallen me een paar dingen op. Wat is dit land zuiver en ongerept. Kan ook bijna niet anders, want het aantal bewoners is een kwart in vergelijking met Nederland en de oppervlakte is ruim 6x groter. Daarnaast heeft het land geen buurlanden, waardoor het het meest geïsoleerde land ter wereld is. Daardoor is de natuur weelderig en volop begroeid met een afwisselend klimaat van gematigd tot subtropisch. 

Dit alles bepaalt misschien niet het karakter van de bewoners, maar speelt wel zeker mee. De inwoners zijn trots en zuinig op hun land. Ze zijn modern in hun gedachtegang: eerste land waar vrouwen stemrecht kregen, betaalde gezondheidszorg door de overheid en pensioen voor iedereen. 

Doordat het land pas 1000 jaar “schade" heeft ondervonden van de mens, heeft de natuur nog de overhand. Daardoor is men zuinig op de natuur en heeft men respect voor het behoud ervan. Met de inrichting van de openbare ruimten houdt men rekening met de natuur: laag energieverbruik, weinig afval en zoveel als mogelijk zelfvoorzienend. Invoeren is namelijk kostbaar! Door al deze fysieke omstandigheden worden kinderen zo ook opgevoed. Er zijn nergens afvalbakken en toch is alles schoon. Men neemt eigen verantwoordelijkheid en men schaamt zich hier niet voor. Je bent juist een loser als je je misdraagt, stoer ben je als je (voor een ander) opruimt, je hoort er pas bij als je de natuur respecteert. Ben jij ook de bende beu? Laat dit zien en breng het over op je omgeving. Misschien helpt het en… voel je je er goed bij. Want daar gaat het om.